Poker Pro #2: Μια συνηθισμένη μπλόφα
Ανάλυση μιας κλασικής μπλόφας που βλέπουμε σε χαμηλά τραπέζια Νο-Limit Texas Hold'em και που άσχετα αν πολλές φορές περνάει, δεν είναι συμφέρουσα για την τσέπη μας.
Συναντήθηκα πριν λίγες μέρες με ένα φίλο μου και μόλις η κουβέντα ήρθε στο poker μου είπε ενθουσιασμένος ότι άρχισε να παίζει No Limit Texas Hold’em και χαρακτηριστικά μου ανέφερε μια παρτίδα που έπαιξε σε ένα short handed τραπέζι (max 6 παίκτες) με big blind μόλις $0.10.
Ο φίλος μου είναι στο ΒΒ (big blind) και έχει Κ-Jχρ (ρήγα και βαλέ ίδιου χρώματος) στο χέρι. Ο MP (middles position, μιλάει τρίτος) βλέπει το big blind, όλοι οι υπόλοιποι παίκτες πάνε πάσο και ο φίλος μου
πάει ντούκου (check για όσους προτιμούν διεθνή ορολογία).
Το flop ανοίγει Κ-Q-6 rainbow (δηλαδή ρήγας, ντάμα και έξι χωρίς να υπάρχουν φύλλα με το ίδιο χρώμα) και το pot μέχρι εκείνη την ώρα είναι $0.25. Ο φίλος μου ποντάρει $0.15 (ποντάρισμα ίσο με το μισό περίπου pot) και ο MP τον βλέπει. Το ύψος του pot φτάνει πλέον τα $0.55.
Το turn ανοίγει 8 και δεν αφήνει περιθώρια για flush draw (υπάρχουν στο τραπέζι τέσσερα διαφορετικά φύλλα και άρα έχει αποκλειστεί κάθε πιθανότητα να κάνει κάποιος παίκτης χρώμα με το river). Ο φίλος μου πάει ντούκου και ο MP πάει και αυτός ντούκου.
To river ανοίγει A (άσος) και στο τραπέζι πλέον έχουμε Κ-Q-6-8-A, με το pot να φτάνει τα $0.55 πριν αρχίσει ο τελευταίος γύρος πονταρίσματος. Ο φίλος μου πάει ντούκου και ο ΜΡ ποντάρει $0.10. Ο φίλος μου κάνει ντούκου ρελάνς και πάει all in, βάζει δηλαδή τα ρέστα του, άλλα $5 στο pot! Ο ΜΡ μετά από πολύ σκέψη πάει πάσο.
Τι έχετε να πείτε; Ο δικός μου φαινόταν αρκετά ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα άρα και με τον τρόπο που έπαιξε.. Αρκετές φορές ειδικά στα «χαμηλά» τραπέζια No Limit (μέχρι $1-2) βλέπω τέτοια αψυχολόγητα πονταρίσματα- κάποιος κάνει μικρά bets και αν ο αντίπαλος τον δει, τότς πάει all in! «Δε μπορεί θα πασσάρει..» είναι η συνηθισμένη σκέψη. Μόλις πασσάρει βέβαια ακολουθεί και το ελληνικό « ΠΑΡΤΑ Μ#$^%#$» και νοιώθουμε και μια χαρά με τον εαυτό μας. Σας θυμίζει κάτι;
Ας δούμε όμως γιατί η παραπάνω στρατηγική δε μας φέρνει αλλά μας στοιχίζει λεφτά:
1. PRE-FLOP
Ναι, καλά διαβάσατε: ΠΡΙΝ το flop αρχίζουμε να σκεφτόμαστε! Εκεί o αντίπαλος από ΜΡ (middle position) έκανε limp (απλά μπήκε στο κόλπο δηλαδή χωρίς να ανεβάσει). Tι σημαίνει αυτό;
Το πιο πιθανό έχει κάποιο middle pair (6-6 για παράδειγμα) ή κάποιο suited connector (5-6 κούπες, JQ σπαθιά..) ή κάποιο Α με μέτριο kicker (π.χ. A-5). Οι περισσότεροι παίκτες κάνουν raise με ένα χέρι όπως Α-Q, Α-Js ή Κ-Q (ειδικά σε short handed τραπέζια) ή με ένα πολύ δυνατό χέρι όπως Κ-Κ. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα δούμε κατά καιρούς Α-Α ή 8-2 αλλά για την ώρα έχουμε μια ισχυρή ένδειξη ότι τα πιθανότερα χέρια είναι : Q-J, Q-10, Q-9 χρώμα, suited connectors (5-6χρ, 89χρ), middle pairs (6-6 ή 7-7) ή κάποιος άσος με χαμηλό kicker (το πιο πιθανό χρώμα του στυλ Α-5).
Το χέρι μας (Κ-Jχρ) είναι συμπαθητικό αλλά δεν είναι και τίποτα το φοβερό (ειδικά χωρίς να έχουμε position) και είμαστε ευχαριστημένοι με το να δούμε το flop φθηνά. Ντούκου λοιπόν και βλέπουμε.
2. FLOP
K-Q-6 rainbow (χωρίς φύλλα με ίδιο χρώμα), pot $0.25
Μια χαρά μας έκατσε. Έχουμε top pair με καλό kicker και το πιο πιθανό έιναι ότι έχουμε το καλύτερο χέρι μέχρι τώρα. Ο φίλος μου έκανε bet 0.15$. Προτιμώ κάτι περίπου στα ¾ του pot εδώ. Ένα bet $0.20 είναι καλύτερο. Ο αντίπαλος το βλέπει. Τι χέρια πιστεύετε ότι έχει;
- 6-6 και προσπαθεί να μας παγιδεύσει. Την κάτσαμε και θα πληρώσουμε αλλά μάλλον θα μάθουμε στο turn αν έχει κάτι τόσο δυνατό. Είναι σπάνιο να έχει set (τρία όμοια) αλλά όχι αδύνατο.
- Κ-κάτι , όπως Κ-10, Κ-9, Κ-8, Κ-7.. Δεν θα έπρεπε να παίζει τέτοια χέρια αλλά αν όλοι κάνανε ότι πρέπει εγώ θα έψαχνα για δουλειά! Το θέμα είναι ότι κερδίζουμε τους περισσότερους ρηγάδες οπότε είμαστε μπροστά (σημειωτέον ότι αν είχε K-Q μάλλον θα πόνταρε κάτι παραπάνω πριν το flop).
- Q-κάτι, όπως Q-J, Q-10, Q-9. Είμαστε μπροστά και λογικά θα πληρώσει ένα ακόμα φυσιολογικό bet μας στο turn.
- J-10 (αρκετά πιθανό). Πρέπει να κάνουμε bet στο turn για να μην τον αφήσουμε να τραβήξει για κέντα. Υπάρχουν 4 άσσοι και 4 εννιάρια στα υπόλοιπα 47 φύλλα (δεν ξέρει ότι εμείς δεν κρατάμε Α ή 9) οπότε έχει 8/47 ή αλλιώς 17% περίπου να κάνει straight. Aν κάνουμε bet $0.20 τότε πρέπει να βάλει $0.20 σε pot 0.45$ άρα του δίνουμε πιθανότητες 0.20/(0.20+0.45) = 30% περίπου. Έχει 17% να του έρθει Α ή 9 ενώ χρειάζεται το λιγότερο 30% για να κάνει call. Δεν έχει λοιπόν τις απαραίτητες πιθανότητες οπότε πρέπει να πασσάρει (αν παίξει σωστα). Προσοχή στο ότι αν κάνουμε μικρότερο bet (ας πούμε $0.10) τότε του δίνουμε πιθανότητες 0.10/0.55= 18% άρα έχει σχεδόν τις πιθανότητες να δει και το turn. Mέγα λάθος το μικρό bet οπότε δε θέλω γκρίνια και παράπονα στην τύχη μας αν του έρθει το εννιαράκι μετά!
- Α-8. Αδύνατο χέρι για call σε τέτοιο board αλλά δεν έχουμε δείξει και την φοβερή δύναμη με τα πονταρίσματά μας, οπότε ίσως να σκέφτηκε να δει και το turn . Είναι το κλασικό σύνδρομο «και αν μου ΚΑΤΣΕΙ;». Πολλοί πάσχουνε απο αυτό. Ελπίζω όχι εμείς.
- 10-4, 8-2 και άλλα αχτύπητα χέρια. «Το 9-6 είναι το αγαπημένο μου χέρι και δε το πασσάρω ποτέ τις Τετάρτες» ή «με $0.15 ούτε μεταχειρισμένη τσίχλα δε παίρνω οπότε τα λέμε στο river» είναι μερικές φυσιολογικές και ανθρώπινες σκέψεις που ποτέ δεν πρέπει να παραβλέπουμε!
Τί συμπέρασμα βγάζουμε μετά από όλα αυτά; Ότι μάλλον έχει Q-κάτι ή J-10 για να μας κάνει call.
3. TURN
8 (pot $0.55)
Ότι ίσχυε πριν, ισχύει και τώρα. Το 8 δεν μας βοήθησε αλλά σχεδόν σίγουρα δεν μας έβλαψε κιόλας (εκτός αν έχει Q-8 ή Κ-8 που θα το μάθουμε γρήγορα). Εδώ έπρεπε να συνεχίσουμε την πίεση στον αντίπαλο με ένα ακόμα bet. Ένα $0.30 bet δείχνει μια χαρά. Αν μας κάνει ρελάνς τότε έχουμε μια δύσκολη απόφαση η οποία εξαρτάται και από το μέγεθος της ρελάνς μεταξύ άλλων.
Ο φίλος μου έκανε ντούκου και ο MP επίσης check από πίσω του. Τί μας λέει αυτό; Ότι μάλλον έχει ένα μέτριο χέρι και χάσαμε την ευκαιρία να πληρωθούμε λίγο ακόμα.
4. RIVER
A (pot $0.55)
Από τα χειρότερα φύλλα που θα μπορούσαν να κάτσουν. Αν έχει Α-8 τώρα έκανε 2 ζευγάρια ενώ αν έχει J-10 έκανε κέντα. Aν δεν έχει κάτι από τα δύο τότε απίθανο να μας κάνει call εκτός αν... πατήσει λάθος πλήκτρο! Σωστά λοιπόν πάμε ντούκου. Μετά το μικρό bet του αντιπάλου νομίζω ότι έχουμε ένα σχετικά εύκολο call (μπορεί να πιστεύει ότι δεν έχουμε τίποτα και ότι το bet μας στο flop ήταν μπλόφα οπότε ακόμα και με Q-9, δύο ντάμες, ίσως κάνει ένα μικρό bet εδώ). Βέβαια το call (τα βλέπω) είναι συνηθισμένο και εμείς δεν είμαστε συνηθισμένοι παίκτες οπότε πατάμε ένα all in με ιδιαίτερη ικανοποίηση! Έτσι φίλε μου;
Σοβαρά τώρα, ελάτε να δούμε μαζί πόσο λάθος είναι αυτό... Ας σκεφτούμε τι φύλλα έχει ο αντίπαλος με τα οποία θα ΠΑΣΣΑΡΕΙ. Αν έχει 2 ζευγάρια (Α-8 για παράδειγμα ή Κ-8) τότε πολύ δύσκολο το βλέπω. Αν πάλι έχει κέντα με J-10 θα μας πει και ευχαριστώ. Άντε να πασσάρει κάνα ρήγα ή καμιά ντάμα με άσχημο kicker. Χέρια δηλαδή που τα κερδίζουμε ούτως ή άλλως... Υπάρχει περίπτωση να πασσάρουμε κανέναν άσσο; Φυσικά υπάρχει, μόνο που είναι δύσκολο να έχει άσσο στα χέρια του γιατί δε συμβαδίζει και πολύ με τα bets του μέχρι τώρα. Άρα:
- αν έχει κάτι που μας κερδίζει τότε μας κάνει call σχεδόν πάντα και χάνουμε τα $5
- αν έχει κάτι που κερδίζουμε τότε το πασσάρει σχεδόν πάντα και δεν κερδίζουμε κάτι με το ρίσκο του all-in.
Με άλλα λόγια κέρδος από ελάχιστο ως μικρό και ενδεχόμενη ζημιά τεράστια συγκριτικά με τα δεδομένα (για να «κλέψουμε» $0.65 ρισκάραμε $5, δηλαδή 1 στις 7 φορές να μας έχει ο αντίπαλος είναι αρκετή για να βγούμε ζημιωμένοι).
Αυτά για τον φίλο μου! Αν θέλετε να αναλύσουμε με παρόμοιο τρόπο μια δικιά σας παρτίδα, στείλτε e-mail στο info@poker.gr με θέμα Poker Pro και είτε θα τη σχολιάσω εδώ στη στήλη μου, είτε απαντώντας σας στο προσωπικό σας e-mail.
Καλή τύχη στα τραπέζια!
®Poker Pro
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου