Poker Pro #1: Διαφορές ανάμεσα σε NL, PL & Limit

 Πολλοί παίκτες μπαίνουν στο internet για να παίξουν Texas Hold’em, χωρίς να δίνουν την απαραίτητη έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αποκτά το παιχνίδι ανάλογα με τους κανόνες πονταρίσματος που ακολουθούνται.
Προσωπικά και ο ίδιος ξεκίνησα να παίζω poker στο internet με No-Limit, αγνοώντας ότι υπάρχουν άλλα δύο είδη Texas Hold’em που έχουν αρκετέςδιαφορές μεταξύ τους εξαιτίας του τρόπου πονταρίσματος. Ας δούμε όμως ποια είναι τα τρία είδη Texas Hold'em ανάμεσα στα οποία μπορεί να επιλέξει κάποιος:

No-Limit
Είναι το παιχνίδι που σχεδόν σίγουρα έχετε δοκιμάσει. Μπορείτε να στοιχηματίσετε όταν έρθει η σειρά σας όσα χρήματα βρίσκονται μπροστά σας. Αυτό είναι και καλό και κακό. Καλό γιατί μπορείτε να κερδίσετε πολλά λεφτά και μάλιστα
σε λίγες παρτίδες. Κακό γιατί μπορείτε να χάσετε πολλά λεφτά πολύ γρήγορα! Θεωρείται το πιο δύσκολο παιχνίδι από τα παιχνίδια Texas Hold’em γιατί το να “παίζεις” τους αντιπάλους σου και όχι τα φύλλα σου είναι πολύ σημαντικότερο σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές του Texas Hold’em.

Limit
Είναι το παιχνίδι που το ποσό που στοιχηματίζετε κάθε φορά είναι προκαθορισμένο - ανάλογα με το τραπέζι που έχετε καθίσει. Αν παίζετε σε τραπέζι $5-$10 για παράδειγμα, πριν από το flop (άνοιγμα των τριών πρώτων φύλλων του ταμπλό) και στο flop μπορείτε να στοιχηματίσετε $5 (ή να αυξήσετε το στοίχημα κάποιου άλλου κατά $5) ενώ στους επόμενους γύρους κατά $10. Επειδή τα λάθη στο Limit κοστίζουν λιγότερο απο ότι στο No-Limit πολλοί είναι αυτοί που το προτιμούν (ειδικά στην Αμερική) γιατί προσφέρει περιορισμένο ρίσκο και επιτρέπει στους παίκτες που παίζουν επιλεκτικά χέρια να κερδίζουν, χωρίς να έχουν να αντιμετωπίσουν μπλόφες με υπέρογκα πονταρίσματα από άλλους παίκτες (κάτι που είναι πολύ πιο συχνό στο No-Limit).

Pot-Limit
Εδώ μπορείτε να στοιχηματίσετε μέχρι όσα χρήματα υπάρχουν μέσα στο pot την εκάστοτε στιγμή. Αν, για παράδειγμα, το pot είναι $100 μπορείτε να στοιχηματίσετε μέχρι $100. Για κάποιον περίεργο λόγο, παίζεται κυρίως στην Βόρεια Ευρώπη (Σκανδιναβία).

Διαφορές
Οι στρατηγικές στο No-Limit και το Pot-Limit είναι αρκετά παρεμφερείς μεταξύ τους, ενώ το Limit είναι αρκετά διαφορετική ιστορία.

Η κύρια διαφορά του Limit και των Νο-Limit / Pot-Limit είναι ότι στο Limit παίζεις συγκριτικά περισσότερο με το φύλλο σου, ενώ στα άλλα δύο (ειδικά στο No-Limit) ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι το διάβασμα των φύλλων των αντιπάλων σου. Από εκεί και πέρα οι σημαντικότερες κατά τη γνώμη μου διαφορές μεταξύ Limit και No-Limit είναι:

Ψυχολογία: Την έχεις; Παίξε No-Limit. Προσοχή όμως: τα ανεβοκατεβάσματα είναι με-γά-λα. Αν δεν τα αντέχεις τότε ετοιμάσου να πληρώνεις και για καινούργια πληκτρολόγια, mouse, κτλ (ένας φίλος μου τα παίρνει πια σε ειδική τιμή)! Βέβαια, στο Limit τα ανεβοκατεβάσματα είναι πιο συχνά (γιατί εκεί δύσκολα κάνουν πάσο οι παίκτες) αλλά σίγουρα μικρότερα. Διαλέγεις και παίρνεις.

Ρίσκο: Στο No-Limit θα βγάλεις πιο πολλά αν παίζεις ένα παιχνίδι $2/$4 παρά αν παίζεις ένα Limit $2/$4. Αυτό συμβαίνει γιατί τα στοιχήματα στο No-Limit είναι μεγαλύτερα και τα τραπέζια δεν είναι συγκρίσιμα με του Limit αφού τα πονταρίσματα ανεβαίνουν δυσανάλογα. Μη ξεχνάς όμως ότι αντιστοίχως και τα λάθη στο No-Limit είναι πολύ πιο ακριβά.

Μπλόφες: Αν σου αρέσουν, τότε μην παίζεις Limit, απλά γιατί αν τις δοκιμάσεις εκεί- ειδικά στα χαμηλά τραπέζια- πολύ δύσκολα θα πιάσουν. Κανείς δε λέει να πασσάρει εκεί και το καλύτερο της υπόθεσης είναι ότι τις περισσότερες φορές πράττουν και σωστά που δε πασάρουν ένα σχετικά γεμάτο pot για ένα μικρό στοίχημα.

Παικτική εμπειρία: To No-Limit είναι πιο τεχνικό απο το Limit. Έχεις στη διάθεση σου πιο πολλά εργαλεία (πιο μεγάλα στοιχήματα για παράδειγμα) για να κερδίσεις χρήματα απο κάποιον αρχάριο αν είσαι καλός παίκτης...

Ωραία όλα αυτά θα μου πεις, αλλά “εσύ τί μου προτείνεις να παίξω τελικά;”

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Η επιλογή του παιχνιδιού εξαρτάται ουσιαστικά από το τι ταιριάζει σε σένα. Αν ξεκινάς τώρα και δεν έχεις και την καλύτερη γνώση για τις ιδιαιτερότητες των παιχνιδιών, θα σου συνιστούσα να αρχίσεις με Limit. Αν πάλι έχεις €50 για να τζογάρεις, τότε πάλι Limit θα σου πρότεινα! Θα ευχαριστηθείς και εκεί το παιχνίδι και μάλλον θα παίξεις πολύ περισσότερη ώρα από ότι με τα ίδια λεφτά στο No-Limit. Αν όμως έχεις πιο γερή κάβα και βάσιμους λόγους να πιστεύεις ότι είσαι αρκετά πιο δυνατός από τον μέσο παίκτη, τότε το No-Limit είναι το παιχνίδι σου.

Καλή τύχη στα τραπέζια!

®Poker Pro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου