Poker Pro #20: Θέση στο τραπέζι (B)


Ο Poker Pro συνεχίζει το άρθρο του σχετικά με τη σημασία της θέσης και τη σειρά πονταρίσματος, παραθέτοντας παραδείγματα που θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα!

Η σημασία της καλής θέσης στο ποντάρισμα είναι τεράστια και ο δρόμος της επιτυχίας στο πόκερ περνάει μέσα από την πλήρη κατανόηση του ρόλου της σειράς πονταρίσματος. Γι αυτό, καλείστε να της δώσετε την ανάλογη προσοχή σε κάθε παρτίδα σας ξεχωριστά.

Όλες οι θέσεις εμπίπτουν σε κάποια κατηγορία: ‘αρχικές’, ‘μεσαίες’ και ‘τελευταίες’.

Σημ. Ακολουθεί σχετική εικόνα στο τέλος του 1ου παραδείγματος

Σαν συνέχεια του προηγούμενου άρθρου για το ίδιο θέμα, σας παραθέτω δύο παραδείγματα, τα οποία πιστεύω θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε σε βάθος την σημασία και την σωστή χρήση της θέσης στο ποντάρισμα.

Παράδειγμα 1

(Παίκτης «Α»: Under The Gun,
Παίκτης «Β»: Μεσαία θέση,
Παίκτης «Γ»:
Cutoff,
Παίκτης «Δ»:
Dealer Button)

Ο παίκτης «Δ» που είναι στο Dealer button θα έχει πολλές πληροφορίες πριν αποφασίσει αν θα παίξει με K-J off suit (off suit / o.s. = όχι στο ίδιο χρώμα). Εάν πάνε όλοι πάσο πριν από αυτόν ή απλά κάποιοι κάνουν call, πιθανότατα θα μπει και αυτός στην παρτίδα. Τελικά όμως ο παίκτης «Β» έχοντας Α-10 suited κάνει raise και ο παίκτης «Γ» με QQ κάνει re-raise. Μέχρι να φτάσει η σειρά δράσης στον παίκτη «Δ», θα έχει καταλάβει ότι το φύλλο του δεν είναι αρκετά δυνατό και θα πάει πάσο το K-J που κρατάει.

Ο παίκτης «Α» όμως, που κάθεται αμέσως μετά το Big Blind (στη θέση Under The Gun), έχει κάνει πρώτος call με το ίδιο ακριβώς φύλλο (J-K o.s.)! Εάν γνώριζε ότι θα ακολουθήσουν raise και re-raise, πιθανότατα δεν θα πόνταρε σε ένα τέτοιο (μέτριο) φύλλο. Δεν είχε όμως τις απαραίτητες πληροφορίες στην διάθεσή του, όπως είχε ο παίκτης «Δ», κι έτσι δεν είχε ιδέα για το τι θα επακολουθήσει. Βλέποντας λοιπόν J-K στην θέση Under The Gun, μπήκε στον πειρασμό να «δει» το big blind κάτι που τελικά αποδείχθηκε απλή σπατάλη, αφού θα υποχρεωθεί σε πάσο μετά το raise και το re-raise που θα ακολουθήσουν.



Παράδειγμα 2

Είστε στην θέση Under The Gun. Το φύλλο σας είναι: J-Q suited και αποφασίζετε να μπείτε στην παρτίδα χωρίς raise. Ο παίκτης μετά από εσάς κάνει ένα σχετικά δυνατό raise και όλοι οι υπόλοιποι πάνε πάσο. Τώρα βρίσκεστε σε δύσκολη κατάσταση γιατί πρέπει να υποθέσετε ότι ο παίκτης που αύξησε το ποντάρισμά σας, μπορεί να έχει κάποιον άσσο ή ρήγα ή ακόμη και να έχει κάποιο ζευγάρι. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι πιθανότητες νίκης για εσάς πέφτουν, από λίγο έως πολύ κάτω από 50%. Δηλαδή, έχει καλύτερο φύλλο από εσάς και εσείς τώρα θα πρέπει να αποφασίσετε εάν θα «δείτε» (“call”) το ποντάρισμα του ή θα πάτε πάσο (για αύξηση του πονταρίσματος από εσάς, ούτε λόγος φυσικά). Το χειρότερο σε αυτή την κατάσταση είναι ότι εάν δείτε το ποντάρισμα θα πρέπει να «μιλάτε» πάντα πριν από τον αντίπαλό σας σε όλη την παρτίδα, με χειρότερο φύλλο και μειονέκτημα θέσης.

Αν όμως έχοντας το ίδιο φύλλο, βρίσκεστε στο Dealer button, έχετε εσείς το πλεονέκτημα. Εάν δεν έχει αυξήσει κανείς το ποντάρισμα πριν από εσάς, μπορείτε είτε να κάνετε απλό call, είτε να αυξήσετε το ποντάρισμα (raise) σε μια προσπάθεια να προσποιηθείτε καλύτερο φύλλο. Η δεύτερη επιλογή ίσως οδηγήσει τους αντίπαλούς σας να μην ποντάρουν (να κάνουν «τσεκ») αφού ανοίξει το φλοπ, περιμένοντας να «ακούσουν» εσάς πρώτα που κάνατε την αύξηση στο ποντάρισμα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε, αν δεν ποντάρετε ούτε εσείς, να δείτε το 4ο φύλλο «δωρεάν».

Σαν συμπέρασμα λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι τα φύλλα έχουν μικρότερη θεωρητική αξία όταν παίζονται από τις αρχικές θέσεις σε σχέση με την αξία τους όταν παίζονται από τις τελευταίες θέσεις. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει κάποιος τι θα επακολουθήσει όταν παίζει από αρχική θέση και να υπολογίσει πόσο τελικά θα του κοστίσει για να «δει» το flop. Έτσι, το να «μπαίνει» κανείς στην παρτίδα με μέτρια φύλλα από κακή (αρχική) θέση, είναι διπλό ρίσκο αφού θα πρέπει όχι μόνο να ανοίξει ένα καλό flop για να τον βοηθήσει, αλλά και να μην δεχτεί raise πριν το flop. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παίζετε κανένα απολύτως φύλλο από τις αρχικές θέσεις, απλά πρέπει να είστε πιο επιλεκτικοί, πιο προσεκτικοί και φυσικά να πάτε πάσο αν δεχθείτε δυνατό raise.

Καλή σας εξάσκηση στα τραπέζια μας

®Poker Pro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου