Poker Pro #19: Θέση στο τραπέζι (Α)


O Poker Pro αναλύει ένα θέμα που οι περισσότεροι αγνοούν: τη σημασία της θέσης που έχουμε στο τραπέζι, εστιάζοντας στη "δύναμη" των τελευταίων θέσεων...

Η «θέση» σας στο τραπέζι αναφέρεται στο που κάθεστε σε σχέση με αυτόν που, θεωρητικά, μοιράζει (αυτός που έχει μπροστά του το Dealer button. «Μιλάει» τελευταίος αφού ανοίξουν τα κοινά φύλλα). Η θέση των παικτών καθορίζει και την σειρά δράσης κατά τη διάρκεια της εκάστοτε παρτίδας. Πολλοί αρχάριοι κάνουν το μεγάλο λάθος να αγνοούν την σημασία της θέσης ποντάροντας σε μέτρια φύλλα ακόμα και από τις πρώτες θέσεις. Το πόκερ είναι παιχνίδι όπου η πληροφορία για το φύλλο του αντιπάλου έχει πολύ μεγάλη σημασία κι έτσι οι παίκτες που «μιλάνε» τελευταίοι έχουν το πλεονέκτημα της κατοχής περισσότερων πληροφοριών.

Με άλλα λόγια, εάν ο παίκτης που παίζει τελευταίος δει ότι κανείς δεν αύξησε το ποντάρισμα, μπορεί να συμμετέχει και αυτός με ένα όχι τόσο δυνατό φύλλο χωρίς να ξοδέψει πολλές μάρκες. Για αυτό τον λόγο, στο Texas Hold’em λέγεται ότι στις τελευταίες θέσεις μπορούμε και παίζουμε φύλλα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα τα παίζαμε.


Υπάρχουν πολλά ονόματα συνδεδεμένα με την θέση του κάθε παίκτη, σε σχέση με αυτόν που έχει μπροστά του το Dealer button. Η κάθε θέση έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αντιστοίχως.


-Ο παίκτης αριστερά από το Dealer button, καταβάλει το Small Blind πριν δει τα φύλλα του και είναι και αυτός που ποντάρει πρώτος μετά το άνοιγμα του flop.

-Ο δεύτερος αριστερά από το Dealer button είναι αυτός που καταβάλει το Big Blind πριν δει τα φύλλα του. Αυτός ο παίκτης έχει ήδη βάλει το ελάχιστο ποντάρισμα και θα παίξει την παρτίδα, εάν κανείς πριν από αυτόν δεν αυξήσει το ποντάρισμα.

- Τρίτος παίκτης αριστερά από το Dealer button θεωρείται η χειρότερη θέση στο Texas Hold’em, καθώς ο παίκτης αυτός καλείται να ποντάρει πρώτος πριν το φλοπ χωρίς να γνωρίζει τίποτα για την πρόθεση των άλλων παικτών στο τραπέζι. Στην αγγλική ορολογία ονομάζεται Under The Gun (UTG), που υποδηλώνει ότι ο παίκτης σε αυτή την θέση βρίσκεται υπό πίεση.

- Ο παίκτης με το Dealer button μπροστά του θεωρείται ότι έχει την πλέον δυνατή θέση στο τραπέζι. Αποφασίζει το ποντάρισμα του αφού έχει δει τις αντιδράσεις των άλλων παικτών, παίρνοντας έτσι τον έλεγχο του παιχνιδιού. Ονομάζεται και "the dealer", ή ακόμα "on the button". Είναι η καλύτερη θέση για να προσποιηθεί κάποιος καλό φύλλο με ένα δυνατό ποντάρισμα (μπλόφα), με σκοπό να υποχρεώσει σε πάσο τους παίκτες που έχουν βάλει τα blinds (small και big) και να τα πάρει χωρίς να χρειαστεί να παίξει την παρτίδα. Αυτή η τακτική συναντάται συχνά και είναι ευρέως γνωστή στους παίκτες και γι αυτό δεν συνίσταται η συνεχής χρήση της. Παρ’ όλα αυτά, όταν χρησιμοποιείται με σύνεση, μπορεί να είναι αποδοτική.



-Η θέση δεξιά από το Dealer button (στην αγγλική ορολογία ονομάζεται «cutoff») μπορεί επίσης να εκμεταλλευτεί το άνωθεν σκεπτικό και να δράσει ανάλογα, υποχρεώνοντας σε πάσο και τους 3 παίκτες που μένουν να «μιλήσουν» μετά απ’ αυτόν (τον παίκτη στη θέση του Dealer button και τους 2 παίκτες που έχουν βάλει τα blinds). Το κακό όμως, είναι ότι η πιθανότητα να βρεθεί απέναντι σε κάποιο καλό φύλλο και να δεχθεί re-raise, αυξάνεται σε σχέση με τη θέση του ντίλερ, κατά 50%(!). Αντί για 2 παίκτες μετά από αυτόν, έχει 3! Εξ αιτίας αυτού, έχει όμως και περισσότερες πιθανότητες να γίνει πειστική η μπλόφα του.

Στο επόμενο άρθρο θα ασχοληθούμε και πάλι με την σημασία της θέσης στο ποντάρισμα, παραθέτοντας και κάποια παραδείγματα που θα σας φάνουν χρήσιμα για να κατανοήσετε πλήρως την χρήση της καλής θέσης. Μέχρι τότε φροντίστε να εξασκηθείτε στην σωστή επεξεργασία των πληροφοριών που έχετε στην διάθεσή σας, κατανοώντας πόσες περισσότερες πληροφορίες έχετε όταν κάθεστε στις τελευταίες θέσεις.

®Poker Pro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου