Poker Pro #16: Omaha Hi-Low

Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στον κόσμο του Omaha, θα ασχοληθούμε αυτή τη φορά με μία αρκετά δημοφιλή παραλλαγή του, το Omaha Ηi-Low.

To Omaha Hi-Low (O8, χάρην συντομίας) παίζεται όπως και το κανονικό Omaha: Με τέσσερα φύλλα στο χέρι (εκ των οποίων ο παίκτης χρησιμοποιεί τα δύο) και πέντε ανοικτά φύλλα, τα οποία είναι κοινά για όλους, και απο τα οποία ο παίκτης χρησιμοποιεί τα τρία. Η μεγάλη διαφορά του Ο8 είναι πως δεν κερδίζει μόνο το καλύτερο φύλλο (High) που μπορεί να έχει κάποιος παίκτης, αλλά και το καλύτερο Low – δηλαδή η χειρότερη πεντάδα φύλλων που μπορεί να έχει κάποιος παίκτης (η γνωστή μας «μιζέρια»)!
Ως Low νοείται μία πεντάδα διαφορετικών φύλλων μεταξύ τους, από 8 και κάτω (συμπεριλαμβάνεται και ο Άσσος, που μετράει σε αυτή την περίπτωση σαν «1») , ανεξαρτήτως χρώματος. Για να έχει λοιπόν ένας παίκτης “Low” πρέπει , αφενός μεν τουλάχιστο τα 2 από τα 4 φύλλα του να είναι μικρα (από Α ως 8), αφετέρου δε τουλάχιστο 3 από τα 5 κοινά φύλλα να είναι επίσης μικρά και προφανώς διαφορετικά από τα 2 μικρά του παίκτη – ώστε να σχηματιστεί μία πεντάδα με μικρά διαφορετικά φύλλα. Εύκολα γίνεται κατανοητό πως η ιδανικότερη περίπτωση του Low είναι η πεντάδα 5-4-3-2-Α, η οποία είναι μεν κέντα στο 5, αλλά συγχρόνως λογίζεται και ως το πιο χαμηλό φύλλο.
Ας δούμε ένα πολύ απλό παράδειγμα:
Φύλλο παίκτη 1 : 3h 2s Kh Qs
Φύλλο παίκτη 2 : Αd 10d Jc Qh
Φύλλα στο τραπέζι : Αh Ks 4c Qc 5d

O πρώτος παίκτης μετά το river έχει σαν high κέντα στο 5. Επίσης , η ίδια κέντα μετράει και σαν low! 5-4-3-2-A!
O δεύτερος παίκτης έχει κέντα στον άσσο σαν high αλλά δεν έχει low.
Στην περίπτωση αυτή, το pot μοιράζεται μεταξύ των δύο παικτών. Ο πρώτος παίρνει το λεγόμενο «low pot» και ο δεύτερος το «High pot», τα οποία είναι ακριβώς το ίδιο ποσό.

Πολλές φορές, τυχαίνει μετά το river να υπάρχουν παίκτες που να έχουν όλοι διαφορετικά low. Στην περίπτωση αυτή το low που κερδίζει είναι αυτό που μας δίνει τον μικρότερο πενταψήφιο αριθμό , αν παραθέσουμε τα πέντε μικρά φύλλα από το μεγαλύτερο στο μικρότερο :

Παίκτης 1 : Α-3-6-7
Παίκτης 2 : 2-3-5-6
Φύλλα στο τραπέζι : Κ-7-7-4-5

Το high είναι κοινό και για τους δύο παίκτες, με κέντα στο επτά, χρησιμοποιώντας το 3 και το 6 από το χέρι τους και τα 4 5 7 από τα κοινά. Ο πρώτος όμως παίκτης, σαν low έχει να δείξει τα φύλλα 7-5-4-3-Α ενώ ο δεύτερος 7-5-4-3-2. Επειδή το 74531 είναι μικρότερο του 75432, το low κερδίζει ο πρώτος παίκτης, συγκεντρώνοντας έτσι τα ¾ του ποτ, αφού παίρνει το μισό ποτ με το καλύτερο low, και το high pot μοιράζεται στους 2 παίκτες αφού έχουν το ίδιο καλύτερο φύλλο.

Ένα σημείο που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα είναι οτι αν ένα από τα μικρά μας φύλλα εμφανίστεί και μεταξύ των 5 κοινών φύλλων (community cards) τότε αυτομάτως αποτελεί κοινό φύλλο για όλους τους υπόλοιπους παίκτες του τραπεζιού και για μας, πλέον, αχρηστεύεται! (counterfeited).
Ειδικότερα, όταν μετά το turn οι community cards είναι :
5-8-4-6

Και εμείς κρατάμε στο χέρι Α-2-Q-K, τότε προφανώς και έχουμε το καλύτερο low. Aν όμως στο river έρθει ένας Ασσος, τότε ο δικός μας άσσος ουσιαστικά αχρηστέυεται – μια που, πλέον, το καλυτερο low θα το έχει ο παίκτης που κρατάει στο χέρι του 3-2! (ΑΝ φυσικά κάποιος κρατάει αυτό το φύλλο...)

Το παραπάνω παράδειγμα δείχνει ξεκάθαρα πως ένα μεγάλο λάθος που μπορεί να κάνει ένας παίκτης του Omaha Hi-Low είναι να παίζει κυνηγώντας πολύ απλά μόνο το Low, δίχως να έχει καμία απολύτως τύχη για να κερδίσει το High. Αλλά, ακόμα και αν τελικώς κερδίσει το Low, δεν θα βγει απαραίτητα κερδισμένος απο την συγκεκριμένη παρτίδα!

Μπερδευτήκατε ; Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από μία πρόσφατη παρτίδα μου:

Φύλλο Παίκτη 1 : Αd 2d 3h Ks
Φύλλο παίκτη 2 : Αh 2c 5c 8s
Flop : 6d 3d Qh

Στο Flop, o παίκτης 1 θέλει ένα οποιοδήποτε καρό για να κάνει χρώμα στον άσσο, και ένα οποιοδήποτε φύλλο από τα 4-5-7-8 για να κάνει το καλύτερο low. Αντίθετα ο παίκτης δύο ναι μεν έχει τα ίδια outs με τον Παίκτη 1 για το καλύτερο low – αλλά αυτή τη στιγμή μόνο ένα 4 που δεν θα είναι καρό, θα του δώσει το καλύτερο δυνατό high φύλλο!

Turn: 7d

Πλέον ο παίκτης 1 έχει το απόλυτο φύλλο : Νut High (το καλύτερο δυνατό high φύλλο, που είναι χρώμα στον άσσο), και Nut Low (το καλύτερο δυνατό low φύλλο, με Α και 2 από το χέρι του). Ο Παίκτης 2 έχει το nut low, αλλά χωρίς high.

River: Jc.

Το river ήταν άνευ σημασίας. Στο Showdown, το pot έφτασε στα 200$. Από αυτά, ο παίκτης 1 πήρε τα 100 για το high, και φυσικά τα μισά των υπολοίπων 100 που ανιστοιχούσαν στο low pot! Tελικά, ο πρώτος παίκτης έβαλε $100 στο ποτ και πήρε $150, και ο δεύτερος βγήκε χαμένος αφού έβαλε $100 και πήρε $50!

(Το αστειο της υπόθεσης είναι ότι ο παίκτης 2 έκανε συνεχώς Pot-Sized Bets, μια που το τραπέζι ήταν pot limit, προσπαθώντας να φοβίσει τον παίκτη 1 και να τον αναγκάσει να παει πασσο...Προφανώς δεν δικαιώθηκε για την επιλογή του.)

Κλειδί για την επιτυχία στο Omaha Ηi-Low, ίσως περισσότερο από ότι στο Texas Holdem, είναι η συμμετοχή – ή όχι – σε μία παρτίδα, ανάλογα με την τετράδα φύλλων που έχετε στο χέρι σας. Όσο είστε νέοι στο παιχνίδι και το μαθαίνετε, να φροντίζετε ώστε, εφόσον παίξετε σε μία παρτίδα, τα 4 φύλλα σας να έχουν καλές πιθανότητες να κερδίσουν όλο το pot ή τουλάχιστο τα ¾. Τετράδες με Α-2, ή Α-3 suited είναι σίγουρα προτιμητέες. Τετράδες με τέσσερα μεγάλα φύλλα, όπως Κ-Q-K-J είναι επίσης επιθυμητές – μια που αν κερδίσουν το High, είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρχουν μικρά φύλλα μεταξύ των community cards και άρα να μην υπάρχει παίκτης με low για να μοιραστει το pot μαζί μας!

Να θυμάστε πάντα πως το βασικό είναι να κυνηγάτε και το high , και όχι μόνο το low. Μπορεί το να κυνηγάμε ένα gutshot straight να είναι πολύ ριψοκίνδυνο – αλλά το να κυνηγάμε ένα nut low είναι κραυγαλέο λάθος , αφού στην ουσία κυνηγάμε να κερδίσουμε το μισό pot!

Mε αρκετή υπομονή (που απαιτείται σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι στο holdem), εξάσκηση και προσεκτική μελέτη των παρτίδων που ενδεχομένως να χάσετε, πιστεύω ότι εύκολα θα βρείτε στο Omaha Hi-Low τον τρόπο να κερδίζετε χρήματα από τους –πολλούς, πιστέψτε με- αδύναμους παίκτες που κατακλυζουν τα τραπέζια του παιχνιδιού. Καλή τύχη!

®Poker Pro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου