Poker Pro #6: Τα + και τα - της μπλόφας

Poker Pro #6: Τα + και τα - της μπλόφαςΟ Poker Pro εξηγεί ότι πόκερ χωρίς μπλόφες είναι σαν "φαγητό χωρίς αλάτι", ενώ επισημαίνει κάποια μικρά μυστικά που πρέπει να προσέξετε με τις μπλόφες.

Αν και δεν χρησιμοποιείται όσο συχνά νομίζουν πολλοί, η μπλόφα αποτελεί το πιο πολυσυζητημένο θέμα στο πόκερ και αποτελεί ίσως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για έναν παίκτη, είτε αυτό αφορά την προσπάθεια του να περάσει μια μπλόφα, είτε την απόφαση του να δει το ποντάρισμα ενός άλλου παίκτη που πιστεύει πως μπλοφάρει. Χωρίς μπλόφες, το πόκερ θα ήταν σίγουρα ένα πολύ πιο ανιαρό παιχνίδι.

Η μπλόφα γίνεται για να παραπλανήσετε τους άλλους παίκτες για το φύλλο
σας, όταν δεν έχετε καλό φύλλο αλλά ελπίζετε να κερδίσετε το ποτ επειδή κανείς από τους άλλους παίκτες δεν έχει αρκετά καλό φύλλο για να “τολμήσει” να δει το ποντάρισμά σας. Για να πετύχει μια μπλόφα λοιπόν, θα πρέπει οι αντίπαλοι σας να πιστέψουν ότι έχετε καλύτερο φύλλο από αυτούς. Ίσως η πιο σημαντική ικανότητα για επιτυχημένες μπλόφες, είναι ο παίκτης να μπορεί να υπολογίσει σωστά την πιθανότητα να πάνε πάσο οι υπόλοιποι παίκτες.

Σε τραπέζι Texas Hold’em με αληθινά χρήματα, μπορείτε να υπολογίσετε το πιθανό κέρδος μιας μπλόφας. Συγκρίνετε απλά το μέγεθος του απαιτούμενου πονταρίσματος με το μέγεθος του ποτ για να βγάλετε την απόδοση της μπλόφας. Για να μπορέσετε να υπολογίσετε τις πιθανότητες επιτυχίας μιας πιθανής μπλόφας, θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν τους παρακάτω παράγοντες.

TI ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΤΕ ΠΡΙΝ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΜΠΛΟΦΑ

- Πόσο μεγάλα είναι τα stakes του τραπεζιού που παίζετε Σε ένα τραπέζι με χαμηλά stakes (χαμηλότερο από limit $2/4), η μπλόφα είναι δύσκολο να πετύχει. Οι περισσότεροι παίκτες θα πληρώσουν τα 2 ή 4 δολάρια για να διαπιστώσουν αν όντος κάνετε μπλόφα. Τα τραπέζια με τα μεγάλα stakes είναι εκεί όπου οι μπλόφες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, αφού το κόστος για να δει ο αντίπαλος τη μπλόφα σας είναι πολύ πιο μεγάλο για αυτόν.

- Η εικόνα σας στο τραπέζι Ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για μία επιτυχημένη μπλόφα είναι η εικόνα που έχετε δώσει στους αντιπάλους σας. Έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνετε μια πετυχημένη μπλόφα όταν έχετε δώσει την αίσθηση στο τραπέζι ότι είστε συντηρητικός παίκτης (tight player) παρά όταν σας έχουν δει να παίζετε πολλά φύλλα και επιθετικά. Εάν επίσης κάποιος σας έπιασε να μπλοφάρετε, στην συνέχεια οι αντίπαλοι σας θα είναι πιο πιθανό να δουν ένα δυνατό ποντάρισμά σας.

-Τύπος αντιπάλων
Μην κάνετε μπλόφες σε αρχάριους που κάνουν call (βλέπουν) σχεδόν με τα πάντα. Αυτό είναι και το πιο συνηθισμένο λάθος. Σιγουρευτείτε ότι ο παίκτης που πάτε να μπλοφάρετε είναι αρκετά καλός ώστε να πάει πάσο.

- Αριθμός αντιπάλων
Μην επιχειρείτε να μπλοφάρετε κόντρα σε πολλούς παίκτες ταυτόχρονα. Εκτός από το γεγονός ότι έχετε λιγότερες πιθανότητες να επιτύχετε, όταν στο ποτ βρίσκονται πολλοί παίκτες ανεβαίνει και η αξία του, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο ελκυστικό για τους αντιπάλους σας.

- Θέση στο τραπέζι
Όταν ο παίκτης βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις έχει περισσότερες “πληροφορίες” από τις κινήσεις των άλλων παικτών και “διαβάζοντας” το τραπέζι είναι σε καλύτερη θέση για να κάνει μια πετυχημένη μπλόφα. Προσοχή όμως, διότι αυτή είναι και μια κλασική μπλόφα την οποία πολλοί παίκτες γνωρίζουν σαν ενδεχόμενο και πιθανώς να την αμφισβητήσουν, ακόμα και με μέτριο φύλλο. Έτσι για να γίνει πιστευτή η μπλόφα, ίσως χρειαστεί να την συνεχίσετε και στους επόμενους γύρους πονταρίσματος, μια κατάσταση αρκετά δύσκολη και επικίνδυνη για οποιονδήποτε παίκτη.

Σε περίπτωση όπου βλέπετε κάποιον αντίπαλο να «βλέπει» ένα δυνατό ποντάρισμα σας, σε κάποια πρώτη απόπειρα για μπλόφα, το πιο συνετό είναι να εγκαταλείπετε την προσπάθεια πηγαίνοντας πάσο. Δεν είναι ντροπή. Όπως λένε και οι Άγγλοι "live to fight another day" («ζήσε για να πολεμήσεις μια άλλη ημέρα»)!

- Τα κοινά φύλλα στο τραπέζι (community cards)
Εάν τα κοινά φύλλα ανοίξουν και παρουσιάζουν πολλές ευκαιρίες για να γίνουν καλά φύλλα (κέντα, χρώμα), η μπλόφα δεν έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Όταν κάνετε μια μπλόφα σιγουρευτείτε ότι η πιθανότητα τα κοινά φύλλα να βελτιώσουν το φύλλο του αντιπάλου είναι μικρή. Εάν σας ταυτίσουν με το καλύτερο δυνατό φύλλο θα μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες για πετυχημένη μπλόφα.



Παράδειγμα μπλόφας, εκμεταλλευόμενοι την θέση και τα κοινά φύλλα στο τραπέζι:

Είστε στο dealer button και έχετε 5 καρό – 6 καρό. Το flop ανοίγει 4 κούπα – 7 κούπα – J σπαθί και ένας αντίπαλός σας, ποντάρει. Εσείς υποθέτετε ότι έχει στο χέρι του έναν βαλέ (κάνοντας ζευγάρι στο βαλέ), αλλά βλέπετε το ποντάρισμα, γιατί έχετε πιθανότητες για κέντα (έχετε ως τώρα 4-5-6-7, στην αγγλική ορολογία λέγεται open-ended straight draw). Στο turn ανοίγει Α κούπα και έτσι ο αντίπαλός σας, βλέπει ένα πιθανό χρώμα στις κούπες και ένα φύλλο μεγαλύτερο από τον βαλέ του και κάνει check. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για μπλόφα, καθώς ο αντίπαλός σας είναι πολύ πιθανό να πάει πάσο αν ποντάρετε δυνατά, πείθοντάς τον ότι έχετε καλύτερο φύλλο από το δικό του.

Αυτή είναι μια πρώτη επαφή με το θέμα της μπλόφας. Υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορεί ο κάθε παίκτης να μάθει κυρίως μέσα από την εμπειρία, για να βελτιώσει την αποδοτικότητα του στον τομέα αυτό. Χρησιμοποιώντας σωστά τη δύναμη της μπλόφας, μπορείτε σίγουρα να κερδίσετε αρκετά παραπάνω pots. Εάν όμως η εμπειρία σας είναι περιορισμένη, καλό είναι να αγνοήσετε προς το παρόν την τεχνική της μπλόφας, καθώς πιθανός κακός χειρισμός της, μπορεί να σας οδηγήσει
σε εξαιρετικά ζημιογόνες καταστάσεις.

Επίλογος με τα λόγια ενός μεγάλου άνδρα (Abraham Lincoln): “You can fool some of the people all the time, and all of the people some of the time, but you cannot fool all of the people all the time”.

Φυσικά δεν είχε το μυαλό του στο πόκερ όταν το είπε αυτό ο Λίνκολν, αλλά μπορούμε να το δανειστούμε νομίζω και να το προσαρμόσουμε στο θέμα της μπλόφας. Σε ελεύθερη μετάφραση δηλαδή: Μπορείς να τη φέρνεις σε μερικούς παίκτες συνέχεια, σε όλους τους παίκτες μερικές φορές, αλλά δε μπορείς να τη φέρνεις συνέχεια σε όλους τους παίκτες!

Καλή τύχη στα τραπέζια και... τις μπλόφες με μέτρο!

®Poker Pro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου