Poker Pro #5: Κοινά ελληνικά λάθη

Poker Pro #5: Κοινά ελληνικά λάθηΗ διπλανή φωτογραφία μπορεί να σας δώσει μια εικόνα για το τι περίπου θα σχολιάσει ο Poker Pro στο σημερινό του άρθρο. Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι κατέγραψε η "κάμερά" του...

Για παραπάνω από ένα μήνα παρακολούθησα σαν ουδέτερος παρατηρητής (μπορείτε να το κάνετε και εσείς κλικάροντας σε οποιοδήποτε τραπέζι) εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, παρτίδες ελλήνων παικτών στα τραπέζια του Poker.gr

Μπορώ να πω, ότι το βασικό συμπέρασμα που έβγαλα μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι πως οι περισσότεροι έλληνες παίκτες είναι σχετικά νέοι στο κόλπο,
υπό την έννοια ότι μπορεί να γνωρίζουν πόκα αλλά χρειάζονται ακόμα χρόνο για να προσαρμοστούν τόσο στις ανάγκες του online poker (που έχει διαφορές από το offline), όσο και στις ιδιαιτερότητες των συγκεκριμένων παιχνιδιών πόκερ που είναι δημοφιλή στο διαδίκτυο (κυρίως του Texas Hold’em δηλαδή).

Στη συνέχεια του σημερινού άρθρου, θα καταγράψω εν συντομία τις εντυπώσεις που σχημάτισα από τις παρτίδες που παρακολούθησα και θα παραθέτω την ταπεινή μου άποψη για τον τρόπο παιχνιδιού πολλών Ελλήνων παικτών, με διάθεση όχι να μαλώσω κανέναν ή να κάνω τον έξυπνο, αλλά να μοιραστώ μαζί με όσους τώρα ξεκινάνε την υπέροχη περιπέτεια του online poker την εμπειρία μου και να τους επισημάνω κάποια από τα πλέον κοινά λάθη που γίνονται γενικά από νέους παίκτες και τα οποία παρατηρώ να κάνουν κατά κόρον και οι Έλληνες (σιγά μην ξεφεύγαμε)!

Η σημασία της θέσης

Το πόκερ είναι παιχνίδι στατιστικής. Είναι απλό να καταλάβει κανείς ότι κάποια starting hands (τα φύλλα που παίρνει ο παίκτης στο χέρι) είναι κερδοφόρα (πάντα εννοούμε σε βάθος χρόνου) και ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα που είναι ζημιογόνα. Τα φύλλα με τα οποία επιλέγουμε να παίξουμε δεν είναι τα ίδια από όλες τις θέσεις. Για παράδειγμα, το να παίζει κανείς 6 κούπα-7 κούπα από πρώτες θέσεις είναι λάθος, ενώ το να επιλέξει κάποιος να παίξει το ίδιο φύλλο από το dealer button όταν δεν υπάρχει αύξηση του πονταρίσματος μέχρι τότε, είναι σωστό.

Ας πούμε ότι είστε στην τρίτη θέση μετά τον dealer. Κρατάτε Ντάμα-Δέκα και αποφασίζεται να κάνετε limp στην παρτίδα (limp = παίζω πριν το flop και απλά βλέπω τα blinds χωρίς να ανεβάσω). Ο παίχτης μετά από εσάς αυξάνει το ποντάρισμα σας και όλοι οι υπόλοιποι πάνε πάσο. Τώρα βρίσκεστε σε δύσκολη κατάσταση γιατί πρέπει να υποθέσετε ότι ο παίχτης που αύξησε το ποντάρισμά σας πρέπει να έχει κάποιο καλό φύλλο, δηλαδή, στατιστικά έχει περισσότερες πιθανότητες νίκης από εσάς (εκτός αν θεωρείτε ότι κάνει μπλόφα επειδή έχει καταλάβει ότι δεν έχετε κάτι πάρα πολύ δυνατό). Μπαίνοντας στην παρτίδα είναι σαν να δέχεστε να παίξετε με πιθανότητες κάτω από 50% την ώρα που το πιθανό κέρδος σας είναι 1 προς 1! Το χειρότερο σε αυτή την κατάσταση είναι ότι εάν δείτε το ποντάρισμα, θα πρέπει να κινήστε πάντα πριν από τον αντίπαλό σας σε όλη την παρτίδα (αφού θα μιλάτε πρώτοι κάθε φορά που ανοίγει ένα φύλλο), δίνοντας έτσι το πλεονέκτημα θέσης σε αυτόν.

Από την άλλη, όταν κάποιος έχει καλό φύλλο και αυξάνει το ποντάρισμα από τις πρώτες θέσεις, τρομάζει τους αντιπάλους του, μειώνοντας έτσι το ποσό που διεκδικεί. Ενώ αν κάθεστε στην τελευταία θέση, θα έχουν μπει στην παρτίδα μερικοί παίκτες και όταν εσείς αυξήσετε το ποντάρισμα, πιθανότατα κάποιοι θα το αποδεχθούν καθώς έχουν ήδη βάλει ένα μέρος του ποσού.

Στο θέμα της θέσης (της σειράς με την οποία παίζετε σε μια παρτίδα), το συμπέρασα σε γενικές γραμμές είναι πως πλεονεκτική θέση είναι αυτή που ο παίχτης έχει την δυνατότητα να δει πως αντιδρούν οι υπόλοιποι παίχτες, πριν αυτός αποφασίσει τι θα κάνει. Εάν ο παίχτης που παίζει τελευταίος δει ότι κανείς δεν αύξησε το ποντάρισμα, μπορεί να συμμετέχει και αυτός με ένα όχι τόσο δυνατό φύλλο. Για αυτό λέμε ότι στις τελευταίες θέσεις μπορούμε και παίζουμε φύλλα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα τα παίζαμε.
Άλλο είναι να ξέρεις ότι π.χ. με $2 θα δεις το flop (αν παίζεις τελευταίος) ή ότι μάλλον θα δεις το flop (αν παίζεις προς το τέλος) και άλλο να κινδυνεύεις κάποιος που παίζει μετά από σένα να ανεβάσει στα $15 (αν παίζεις νωρίς) και έτσι να πάνε τζάμπα τα $2 που πόνταρες με το μέτριο φύλλο σου ελπίζοντας να δεις το flop.

Βγήκα για κυνήγι

Τα περισσότερα έσοδα του επαγγελματία παίκτη, θα έρθουν από παίκτες που «κυνηγάνε» να βελτιώσουν το φύλλο τους. Και ο λόγος είναι απλός: περισσότερες από τις μισές φορές δεν θα έρθει το φύλλο που κυνηγάει ο αντίπαλός τους. Γι’ αυτό ο επαγγελματίας, θα ποντάρει έτσι ώστε να μην δώσει συμφέροντα pot odds στον «κυνηγό». Η συμβουλή είναι απλή: μην κυνηγάτε με μεσαία ζεύγη στο flop, μην κυνηγάτε ένα και μόνο φύλλο για κέντα, μην κυνηγάτε να βρείτε Α ή Κ όταν έχετε μπει δυνατά με ΑΚ και δεν έχετε «επαφή» στο flop (αφήστε τους εγωισμούς και πηγαίνετε πάσο όταν βλέπετε άλλους να ποντάρουν). Να μπαίνετε στις παρτίδες όταν έχετε ήδη καλό φύλλο και να αφήνετε τους άλλους να κυνηγάνε με τις πιθανότητες να είναι εις βάρος τους.

Όσοι δεν υπολογίζετε pot odds και implied odds, προλαβαίνετε να μετανοήσετε! Διαβάστε το προηγούμενο μου άρθρο για τον υπολογισμό των πιθανοτήτων και μάθετε να κυνηγάτε μόνο όταν σας συμφέρει και όχι όταν έχετε απλά έμπνευση ή ελπίδα...

Ποντάρισμα στα δυνατά φύλλα

Όταν έχετε καλό φύλλο στο χέρι σας (π.χ. μεγάλο ζεύγος ή ΑΚ), δεν θέλετε στην παρτίδα πολλούς παίκτες. Θέλετε έναν ή το πολύ δύο αντιπάλους, ώστε να κρατάτε τις πιθανότητες νίκης σας σε ποσοστό πάνω (έως πολύ πάνω) από 50%. Οι άσσοι στο χέρι σας με 4 αντιπάλους μέσα στην παρτίδα, φτάνουν περίπου το 40% πιθανότητες νίκης, που είναι μεν πολύ μεγαλύτερο από το ποσοστό νίκης οποιουδήποτε άλλου φύλλου των αντιπάλων, αλλά τελικά έχει πιθανότητες 60% να χάσει! (σ.σ. στο ένας εναντίον ενός οι άσσοι έχουν πιθανότητες νίκης από 80% και πάνω).

Άρα πρέπει να ποντάρετε δυνατά τα καλά σας φύλλα και στο κάτω κάτω, ακόμα και αν πάνε όλοι πάσο, ισχύει το αγγλικό ρητό "better win a small pot, than lose a big one" (καλύτερα να κερδίσεις ένα μικρό ποτ, από το να χάσεις ένα μεγάλο).

Το πόκερ έχει μόνο ένα τρόπο να το μάθεις καλά, την εμπειρία. Δεν υπάρχει χρυσή συμβουλή, πέραν από την κοινοτοπία «υπομονή» που θα ακούσετε πάρα πολλές φορές από μένα. Υπομονή λοιπόν, και όταν σας συμβαίνει μια μεγάλη ατυχία, το κατόρθωμα δεν είναι να σπάσετε το mouse από τα νεύρα σας, αλλά να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να διδαχθείτε από την εμπειρία σας.

Θα συνεχίσουμε την ανάλυση των πιο συνηθισμένων λαθών «απειρίας» στο επόμενο άρθρο. Μέχρι τότε, καλή τύχη, υπομονή και σύνεση.

®Poker Pro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου