Poker Pro #4: Pot odds – Implied odds

Συνεχίζοντας το άρθρο του Poker Pro περί πιθανοτήτων και μαθηματικών έφτασε η ώρα να αναπτύξουμε και τις "μαντικές" σας ικανότητες! Τι εννοούμε όμως λέγοντας "μαντικές";
Με τον όρο pot odds εννοούμε την σχέση ανάμεσα στο ποτ και στο ποντάρισμα. Εάν το ποτ είναι $50 και για να «μπείτε» στην παρτίδα πρέπει να ποντάρετε $10, τα pot odds είναι 5 προς 1, αφού βάζετε $10 για να κερδίσετε «καθαρά» $50 (ή αλλιώς, το ποντάρισμά σας είναι το 20% του ποτ). Εάν το ποτ είναι $100 και το ποντάρισμα που πρέπει να βάλετε είναι $50, τα pot odds είναι 2 προς 1, αφού ποντάρετε $50 για να κερδίσετε «καθαρά» $100 (ή αλλιώς, το ποντάρισμά σας είναι το 50% του ποτ). Άρα για να υπολογίσουμε τα pot odds πρέπει να γνωρίζουμε το μέγεθος του ποτ και να το συγκρίνουμε με το ποντάρισμα που βάζουμε.


Όταν γνωρίζετε τα pot odds, πρέπει να τα συγκρίνετε με την αξία που εκτιμάτε ότι έχει το φύλλο σας και τις πιθανότητες νίκης, σε σχέση πάντα με τα φύλλα των αντιπάλων
. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι έχετε κάνει μια (χοντρική τουλάχιστον) εκτίμηση για τα φύλλα που κρατάνε οι αντίπαλοί σας, και άρα ψάχνετε να βρείτε τις πιθανότητές σας να «βγάλετε» τελικά καλύτερο φύλλο και να κερδίσετε την παρτίδα.

Απλό παράδειγμα: παίζετε κορώνα γράμματα και άρα οι πιθανότητες να κερδίσετε σε κάθε στρίψιμο του νομίσματος είναι 50% (1 προς 1, μία κερδίζετε μία χάνετε). Εάν σας λέγανε να ποντάρετε $60 και όταν κερδίζετε θα παίρνετε $100, είναι εμφανές ότι δεν σας συμφέρει, γιατί είναι σαν να υπάρχουν πονταρισμένα $40 και να σας ζητάνε $60 (pot odds χαμηλότερα από 1 προς 1) . Εάν σας λέγανε να ποντάρετε $40 για να κερδίσετε $100, το στοίχημα αποκτά αξία (“value”) και σίγουρα σας συμφέρει. Τα pot odds σε αυτήν την περίπτωση είναι: $60 (που υπάρχουν ήδη πονταρισμένα από τον αντίπαλο) προς $40 που απαιτείται να ποντάρετε εσείς, δηλαδή 1,5 προς 1, που είναι μεγαλύτερο από το 1 προς 1 που είναι οι πιθανότητες νίκης σας και άρα το στοίχημα «αξίζει».

Παράδειγμα στο Texas Hold’em: μετά το φλοπ και το turn, «κυνηγάτε» να βγάλετε χρώμα (σας λείπει δηλαδή μόνο ένα φύλλο για να κάνετε το χρώμα). Υπάρχουν εννέα φύλλα στην τράπουλα που θα σας «δώσουν» το χρώμα. Χρησιμοποιώντας τον τρόπο υπολογισμού των πιθανοτήτων (για τον οποίο μιλήσαμε σε προηγούμενο άρθρο) βλέπουμε ότι οι πιθανότητες να «βγάλουμε» το χρώμα στο river είναι 20% (ή αλλιώς 80 προς 20 ή 4 προς 1). Αυτό σημαίνει ότι για να «αξίζει» να κυνηγήσετε το χρώμα, θα πρέπει τα pot odds να είναι τουλάχιστον 4 προς 1. Θα πρέπει δηλαδή στο ποτ να υπάρχει ήδη ποσό, τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερο του πονταρίσματος που απαιτείται για να συνεχίσετε στην παρτίδα.

IMPLIED ODDS

Με τον όρο implied odds εννοούμε την σχέση του πονταρίσματος, με το καθαρό κέρδος που εκτιμάμε ότι θα κερδίσουμε σε περίπτωση νίκης, ως το τέλος της παρτίδας. Αυτό είναι κάτι που έγκειται στη δυνατότητα σωστής εκτίμησης από μέρους μας, των μελλοντικών πονταρισμάτων των αντιπάλων μας. Έτσι, ο υπολογισμός μόνο των pot odds, μπορεί να μην μας βοηθήσει να κάνουμε σωστή εκτίμηση της κατάστασης.

Παράδειγμα: μετά το turn, ο αντίπαλός σας ποντάρει $20, σε ένα ποτ που έχει ήδη $80 και έτσι σας δίνει pot odds 5 προς 1, αφού ρισκάρετε $20 για να κερδίσετε «καθαρά» $100. Εάν όμως εκτιμάτε ότι ο αντίπαλός σας θα ποντάρει ακόμα $20 στο τελευταίο ποντάρισμα, τότε τα implied odds είναι 6 προς 1, αφού το καθαρό σας κέρδος σε περίπτωση νίκης, ανεβαίνει στα $120.

Έχοντας ολοκληρώσει το κεφάλαιο "πιθανότητες-μαθηματικά" και "pot odds-implied odds" σας εύχομαι καλή επιτυχία στα τραπέζια του Poker.gr!

®Poker Pro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου