Poker Pro #9: Τουρνουά Sit & Go

Poker Pro #9: Τουρνουά Sit & Go Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συμβουλές του Poker Pro για τη στρατηγική σε Τουρνουά Sit&Go, όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι προκλήσεις πολλές...

Πρόκειται για Τουρνουά που δεν έχουν προγραμματισμένη ώρα έναρξης, αλλά ξεκινάνε μόλις συμπληρωθεί ένας προκαθορισμένος αριθμός παικτών- συνήθως 10 (πιο σπάνια και 20 ή 30).

1. ΑΡΧΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Στην αρχή που τα blinds είναι πολύ μικρά συγκρινόμενα με τα αρχικά stacks των παικτών, πολλοί παίκτες αρχίζουν χαλαρά, βλέποντας πολλά flops με μέτρια φύλλα. Αυτό είναι λάθος, γιατί
το πιθανό κέρδος θα είναι μικρό τις περισσότερες φορές, ενώ παράλληλα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χάσουμε πολλές από τις μάρκες μας χωρίς να έχουμε σημαντικό λόγο να ρισκάρουμε κάτι τέτοιο.

Μικρά blinds σημαίνουν και μικρά pots που βοηθούν ελάχιστα την θέση μας στην κατάταξη. Στα αρχικά στάδια ενός single table tournament λοιπόν, το σημαντικό είναι η επιβίωση. Πρέπει να παίζετε μόνο τα δυνατά φύλλα και μόνο με δυνατά raise (τουλάχιστον 4-5 φορές το big blind) γιατί δεν θέλετε πολλούς παίκτες στην παρτίδα. Σε αυτό το σημείο το πιθανότερο είναι να μην βγάλετε μεγάλο κέρδος από ένα καλό φύλλο. Στην αρχή, τα καλά (pre-flop) φύλλα, χάνουν συχνότερα, καθώς κοστίζει λίγο στους παίκτες με τα μέτρια φύλλα να παίξουν και να δουν ένα τυχερό, γι αυτούς, flop. Συμπερασματικά, η αρχή ενός τέτοιου τουρνουά, πρέπει να συνοδεύεται από το πλέον συντηρητικό σας παιχνίδι. (που σημαίνει για παράδειγμα, ότι πρέπει να αποφύγετε να παίξετε ένα φύλλο όπως το AJ ή ακόμα και το AQ από πρώτες θέσεις και να πηγαίνετε πάσο top pairs όταν βλέπετε δυνατά raise από τους αντιπάλους σας).

2. ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΣΤΑΔΙΟ
Στα μεσαία στάδια του τουρνουά, όταν θα έχουν ήδη οι αποκλειστεί κάποιοι παίκτες, ο στόχος σας θα πρέπει να είναι να κερδίσετε ένα-δύο καλά ποτ. Έτσι θα δυναμώσετε τη θέση σας τόσο, ώστε να μπορείτε να πιέζετε τους αντιπάλους σας με δυνατά πονταρίσματα, χωρίς να ρισκάρετε σημαντικό ποσοστό του stack σας. Στα μεσαία στάδια επίσης, τα blinds έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν και να αποτελούν σημαντικό ποσοστό(10% ή και περισσότερο) των stacks των περισσότερων παικτών του τραπεζιού. Εάν αυτό ισχύει και για εσάς, τότε θα πρέπει να επιτεθείτε στα blinds κάποιες (προσεκτικά επιλεγμένες) φορές, κρατώντας ακόμα και όχι τόσο καλά φύλλα, καθώς μία αύξηση στις μάρκες σας της τάξης του 20% (το άθροισμα των blinds και των ante) είναι αρκετά σημαντική και χρήσιμη για την συνέχεια.

3. ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ
Στα τελευταία στάδια του τουρνουά, όταν και θα έχουν μείνει 4 ή το πολύ 5 παίκτες και το χρηματικό έπαθλο θα είναι για τους τρεις πρώτους, θα πρέπει να προκαθορίσετε πολύ συγκεκριμένα τους στόχους σας. Εάν θέλετε απλά να μπείτε στην πρώτη τριάδα, τότε το παιχνίδι σας θα πρέπει να γίνει σούπερ συντηρητικό, περιμένοντας απλά να αποκλειστούν ένας ή δύο παίκτες ακόμα. Αυτή είναι όμως μία τακτική που δεν την συνιστώ. Είναι ο δρόμος που ακολουθεί μάλλον η πλειοψηφία των παικτών του διαδικτύου, προσφέροντας στους δυνατούς παίκτες την ευκαιρία να «κλέβουν» τα blinds πανεύκολα, κυρίως από τα μεσαία stacks, που φοβούνται να αποκλειστούν με ένα λάθος call (όχι από τα μικρά, που ψάχνουν μία ευκαιρία να ξαναμπούν στο παιχνίδι και θα κάνουν call ακόμα και με μέτρια φύλλα).

Επίθεση λοιπόν στα μεσαία stacks του τραπεζιού, και αφήστε τα μικρά να επιβιώσουν, συντηρώντας έτσι και τον υφέρποντα φόβο του αποκλεισμού για όλο το τραπέζι.

Εάν έχετε την ατυχία να φτάσετε σε αυτό το σημείο με λίγες μάρκες, τότε μην περιμένετε πολύ και χάνετε επιπλέον μάρκες από το πέρασμα των blinds. Εάν έχετε τόσες μάρκες ώστε να κοστίσει αρκετά στους αντιπάλους σας μία ενδεχόμενη ήττα από εσάς, τότε εκμεταλλευτείτε το πλεονέκτημα του να κάνετε εσείς το raise, all in.

Εάν πάλι οι μάρκες σας είναι τόσο λίγες ώστε ότι κι αν κάνετε, οι αντίπαλοι θα δουν το ποντάρισμά σας, τότε θεοποιήστε την τύχη και κάντε ένα τάμα στο βωμό της μήπως και γίνει κανένα θαύμα και επανέλθετε.

Για επίλογο, σας θυμίζω ποιό πρέπει να είναι το μότο σας για όλα τα τουρνουά: Παίζετε πάντα για να κερδίσετε.

®Poker pro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου